Olika hästsporter

Hästsporter kommer i olika former

Hästsporter har funnits i tusentals år och utvecklats åt olika håll. Några, som trav- och galoppsport, utövas världen över. Andra sporter, som rodeo och engelsk rävjakt, har kulturgeografisk begräsning. Hästsporten är en viktig näring i Sverige; dess betydelse får inte underskattas. Betydelsen går att se ekonomiskt, kulturellt och socialt. Hästnäringen står för över åtta miljarder av Sveriges bruttonationalprodukt samt fyra miljarder i skatteintäkter. Jordbruksverket uppskattar att omsättningen inom hästnäringen är mellan 30 och 56 miljarder varje år.

Trav handlar om samspelet mellan häst och kusk. Loppen körs på ovala banor över olika distanser. Trav är den största av alla hästsporter i Sverige. Svensk travsport har över 850 tävlingsdagar varje år med 1,2 miljoner besökare fördelat på 33 banor, från Jägersro i Malmö till Bodentravet. Dessutom anordnas bygdetrav på små banor och sjöisar runtom i landet. Sverige är tillsammans med USA och Frankrike de främsta travnationerna i världen.

Galoppsport körs precis som travsport på ovala banor. Han eller hon som styr hästen kallas för jockey och sitter på hästens rygg. Tävlingarna sker på antingen gräs- eller sandbana. I Sverige tävlar man i galopp på Jägersro, Göteborg Galopp, Täby Galopp, Blommeröd och Strömsholm. Galoppsporten är mycket mindre än travsporten i Sverige, men är mycket stor i andra länder – inte minst i Australien. Andra travsporter är dressyr, banhoppning, fälttävlan och hästpolo. De har dock inte samma folkliga förankring som travsporten har i Sverige.

Det är viktigt att diskutera problematiken med hästsporter. Djurens Rätt uppmärksammar ofta den problematik som finns. De lyfter fram att hästarna börjar tränas i allt yngre ålder och börjar tävla i redan två års ålder. Åtminstone inom travsporten. Djurens Rätt anser att hästar pressas över sin egen förmåga och att hästar som inte lever upp till förväntningarna snabbt skickas till slakt. Trav- och galoppsporten har dessutom gemensamt att de är resultatfokuserade – och allt handlar om snabbhet. Dessutom förekommer många skador inom olika hästsporter.

hästsporter