Populära ridsportbutiker

Ridsportbutiker med marknadens bästa produkter

Hästsporten i Sverige omsätter nära 50 miljarder kronor om året och sysselsätter över 30 000 människor. Hööks, Börjes i Tingsryd och Horze förser dem med utrustning och annat de behöver. Dock finns det många fler ridsportbutiker värda att besöka.

Hööks började som ett litet sadelmakeri i Eksjö, Småland. På den tiden, tidigt 30-tal, var hästen framför allt ett redskap inom jordbruket och armén. Därför var ett sadelmakeri inte något ovanligt, utan något som fanns på de flesta orter. Hööks blev dock vida känt i Norden och även svenska försvarets viktigaste leverantör – den största enskilda ordern var 5 000 selar. När Sverige motoriserades under 50-talet förändrades förutsättningarna för sadelmakeriet. Det dröjde till 70-talet innan ridsporten utvecklades i Sverige – då passade Bengt Höök att köpa företaget av sin far 1976. Hööks är idag ledande inom hästsportbranschen i hela Skandinavien och är utan jämförelse den största av alla ridsportbutiker.

Börjes i Tingsryd är ett varuhus i Småland, ungefär mittemellan Växjö och Ronneby. Verksamheten grundades 1944 när textilvaror såldes i en liten lokal på 20 kvadratmeter. Företaget har vuxit ordentligt sedan dess och har idag lokaler på 5 000 kvadratmeter. Deras sortiment rymmer livsmedel och dagligvaror, hemtextil, husgeråd, kläder, blommor, trädgård, leksaker och givetvis hästaffären. Börjes i Tingsryd har två hästsportvaruhus, ett i Kungsbacka och ett i Upplands-Bro. Varuhusen lockar långväga gäster från Norge och Danmark.

Horze öppnade sin första butik 2003 i Lahtis och öppnade samma år en butik på nätet. Tolv år senare har Horze 27 butiker i Europa och har dessutom franchiseavtal med butiker i Tyskland, Danmark, Norge och Sverige. Deras filosofi lutar sig mot egen produktion för att undvika mellanhänder som ökar kostnaden. De erbjuder kvalitativa produkter till förmånliga priser. Horze har tre centrallager – i Holland, USA och naturligtvis Finland.

Hööks, Börjes i Tingsryd och Horze är de mest välkända av alla ridsportbutiker men utbudet är givetvis mycket större än så. Lokala butiker får heller inte glömmas bort – de har en viktig roll i hästsportens utveckling.

ridsportbutiker